Română (România)
Română (România)
English (en-GB)
Probably the best restaurant in the city
# Recent
# Tags

ISTORICUL LOCAȚIEI

PUB 13 - Restaurantul Cetății

Încăperea în care te afli este unică în Europa de Sud Est fie că vorbim despre arhitectură militară, ecleziastică sau civilă. Unicitatea sa a fost martorul tăcut a unor evenimente care se întind pe mai mult de cinci secole. Rolul, simbolicul și importanța acestui loc se ascunde acum în creația culinară sau în arta degustării unor vinuri care să aducă veșnicia mai aproape de tine.

Timpul, fără îndoială are povestea sa magică, altfel nu ar fi posibilă transformarea lui în amintiri. Asta vă dorim și dumneavoastră, o amintire plină de semnificație. Povestea își dezvăluie puterea doar dacă o cunoști. Dumneavoastră sunteți fără îndoială parte din ea.

BARBACANA sau

TURNUL PORȚI

Construită din piatră de râu, la sfarsitul secolului al XIII-lea, cu scop militar ca barbacană in fața porții Sf. Gheorghe, fosta Praetoria a Castrului Roman (intrare rezervată guvernatorului, comandantului LEG.XIII GEMINA și oficialilor Romei), pe amplasamentul căruia a început ridicarea cetații medievale Bălgrad. Planul armatei Habsburgice din 1711 ne arată ca accesul principal in cetatea Bălgrad se făcea prin poarta Sf. Gheorghe, aceasta fiind protejată de o barbacana de plan circular deservită de un pod ridicător și de o curte. Aceasta a fost utilizata până la începutul secolului al XVIII-lea.

IANCU de HUNEDOARA

Negura anului 1442 aduce intrarea lui Iancu de Hunedoara in Cetatea Alba Iulia, cu scopul pregătirii campaniei militare împotriva otomanilor care invadaseră Transilvania. Lupta a avut loc la Sântimbru. După moartea sa, de ciumă, în 1456, Iancu de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Romano-Catolică din oraş.

VLAD DRACUL

Prin Turnul Porții intră cel pe care istoria îl numește Vlad Țepeș ca urmare a luării în captivitate de către Matei Corvin la Cetatea Piatra Craiului). Aici are loc o anchetă care se sfârșește prin mutarea sa la Buda și în cele din urmă la Visegrad unde rămâne în fosta reședință regală vreme de 12 ani.

MIHAI VITEAZUL

La 1 Noiembrie 1599 Mihai Viteazul, Voievod al Valahiei intră triumfal în Cetatea Bălgradului utilizând Barbacana/Turnul ca poartă de access., În urma victoriei de la Șelimbar, acesta devine astfel guvernator al Transilvaniei, realizând Unirea politică a Transilvaniei, Moldovei și a Țării Românești.

PULBERARIA ROTUNDA sau DEPOZITUL DE ARMAMENT

La construirea cetăţii celei noi, la nivelul substrucţiilor, barbacana a fost curăţată de ruine şi conservată la interiorul noului bastion al Cetăţii Carolina adăugandu-i-se suplimentar ; un pilon cu baza formată de blocuri de calcar din fostul castru roman, bolţi cu răsuflători, precum si un pod de lemn peste santul de aparare (acesta se incendia in caz de asediu). Turnul medieval al porţii Sf.Gheorghe este şi astăzi vizibil prin piatra de râu aflată la baza acestei încaperii. Ușile de fier de la intrare sunt originale din aceeași perioada.

Construită în timpul domniei lui Carol al VI-lea, în cel de-al VII-lea bastion, numit Sf. Ioan de Capistrano sau al Transilvaniei, în perioada anilor 1715-1738, spațiul face parte din lucrarile ascunse de o deosebită importantă, destinat păstrării și depozitării armamentului, prafului de pușca si de tun, precum si a proiectilelor acestora. Toate acestea se petrec în contextul în care Cetatea era centrul militar al Transilvaniei.

MOARA CETATII

A fost amenajată în depozitul de pulbere rotund, în timpul asedierii Cetații din primavara anului 1849 de catre trupele ungare, ea fiind acționată de patru cai. Pot fi observate și azi locașurile grinzilor morii din pereți.

CRAMA

Spatiul se transformă în Crama, peste santul de apărare fiind pusă o pasarela ingusta de fier, se tencuiesc pereți pentru a nu se se mai vedea cărămida, a fost adus mobilier masiv din jumatati de trunchiuri de copac, precum si o caruta plina cu butoaie, de unde se servea vinul. Bucatele erau gătite în sala, unde era amplasat un gratar imens.
Crama a fost inaugurata in noiembrie 1968 de către Nicolae Ceaușescu cu ocazia sarbătoririi semicentenarului Unirii Transilvaniei cu România. La momentul acela era cel mai cunoscut local al zonei, remarcându-se prin petrecerile cu lăutari. A funcționat pană in 1976.

ARMATA ROMÂNĂ

Spatiul intră în administrarea Armatei Române fiind folosit ca spatiu destinat divertismentului, organizându-se evenimente de diverse tipuri.

REVOLUȚIA

Armata Româna foloseste spatiul pe post de “ascunzatoare” pentru a proteja membrii Securitații de furia populației.

RENAȘTEREA

Am preluat spatiul abandonat, pierdut în negura timpului, incapabil să țină pasul cu viteza cu care uneori uităm ceea ce aduce valoare unui spațiu. ”PUB 13” a fost prima investiție privata din Cetate, deschizându-și porțile în noiembrie 2003, după șapte luni de curatare, igienizare, restaurare și punere in valoare a spatiului, fiind prima locatie cu evenimente din oras.

Pentru cunoscatori atmosfera, locul și concepția sa înseamnă mai mult decât un spațiu în care băutura se asortează de minune cu mâncarea buna și cu muzica de calitate. Locul îți creaza un sentiment nobil pentru ca în sine respecta ideea pierdută de nobil prin excelență, fără titluri, fără onoruri, doar prin discreție și deschidere, de la mirosul vinului fiert până la apetisantele preparate, atrăgând acele persoane care sunt în cautarea atmosferei de altădată, aceea a cavalerilor și al principi(i)lor, pe care o credeau pierdută prin galbenele pagini ale cărții de istorie.